Laatste data update :

11.05.2015

Zie Updates
voor alle wijzigingen.

Algemeen

Familienamen kunnen, wat hun oorsprong en etymologische afleiding betreft, in diverse categoriën onderverdeeld worden. De meest voorkomende groep van familienamen is die van patronymica (vadersnamen) en matronymica (moedersnamen). Ze betekenen "zoon (of dochter) van ...".
De zoon van Sander werd de zoon van Send genoemd, vervolgens ontstond hieruit de naam Senden of Zenden.
Anderen familienamen die afgeleid zijn van de voornaam Alexander zijn : Sanders, Sangers, Sangen, Senger, Sengen, Senghen, Zengen, Zenghen.
Welke van deze vormen uiteindelijk de achternaam wordt hangt grotendeels af van de persoon die de naam noteert. Heel vaak is dat de plaatselijke pastoor die naam bij doop, huwelijk of begrafenis noteert in de kerkelijke registers. Deze pastoors, hadden met betrekking tot de familienamen geen geschreven bronnen waarop zij konden terugvallen. Zo kon het gebeuren dat tussen 1550 en 1650 verschillende schrijfwijzen van de naam Senden ontstaan. In de kerkregisters van Heerlen wordt bijvoorbeeld ene Hein Zengen, rond de eeuwwisseling (1590-1610), ook als Alexandri en Sanders geregistreerd, terwijl de pastoor van Voerendaal hem in een cijnsregister als Hein Senden vermeld.
Uit het onderzoek in de archieven van de kerken (doop-, trouw- en overlijdensregisters) en de gemeenten (burgelijke stand) is gebleken dat in meer dan 95 % van schrijfwijzen, de naam Senden met een S wordt geschreven.
Door de eeuwen heen wordt de naam Senden bij wijze van "schrijffout" als Zenden geschreven en bijna altijd wordt deze vergissing gecorrigeerd.

Herkomst

De naam Senden/Zenden is een typische regio naam. Uit onderzoek van de kerkelijke registers is gebleken dat personen met de naam Senden/Zenden tussen 1550 en 1650 vooral in de buurt van Voerendaal, Wijlre en Heerlen woonden.
In de achtiende eeuw verspreidt de familienaam zich meer over de regio, personen met de naam Senden wonen dan o.a. in Voerendaal, Heerlen, Hoensbroek, Brunssum, Simpelveld, Schaesberg, Klimmen, Hulsberg en nog enkele Zuid Limburgse plaatsen.
In de negentiende eeuw treedt een nog grotere vespreiding van de naam Senden op.
Momenteel wonen in meer dan 50 Zuid Limburgse plaatsen personen met de achternaam Senden. Echter boven de lijn Sittard-Geleen komt de naam Senden/Zenden slechts zelden voor.

Senden in Nederland

Het aantal dragers van de naam Senden bij de volkstelling van 1947 volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen (bron Nederlandse Familienamen) :
Groningen0
Friesland0
Drenthe0
Overijssel0
Gelderland12
Utrecht2
Amsterdam0
Noord-Holland5
Noord-Holland Totaal5
Den Haag7
Rotterdam3
Zuid-Holland4
Zuid-Holland Totaal14
Zeeland0
Noord-Brabant10
Limburg761
Totaal Nederland804

Senden in België

Ook over de grens komt de naam Senden voor. In Belgisch Limburg, wonen Senden's o.a. in Lanaken, Rekem en Eisden, dit zijn waarschijnlijk nazaten van Joannes Senden (1732) uit Schaesberg.
Volgens het Belgisch telefoonboek van 1996 is de verdeling van de naam Senden in Belgë als volgt :

Senden in Duitsland

In Duitsland komt de naam Senden in de regio Aken voor.
Op het einde van de veertiende eeuw verlaat een aantal personen van het riddergeslacht Von Senden hun burg slot Senden (zie ook afdeling Plaatsnaam) in het Duitse Münsterland en verhuizen naar de regio Esschweiler bij Aken.
Tweehonderd jaar later, in de zeventiende eeuw worden in het doopregister van Aken een aantal kinderen met de naam Senden (of iets dat er op lijkt) bij geschreven.
Uit deze gegevens kunnen geen conclusies getrokken worden over de relatie tussen het riddergeslacht Von Senden en de Senden's uit het doopregister van Aken.
Het is zeer wel mogelijk dat de Senden's uit Aken verwant zijn met de Senden's uit Heerlen en Voerendaal. De zestiende eeuw was voor regio Zuid-Limburg een zeer woelige periode. In Heerlen waren de protestantse hollanders de baas. Zij sloten regelmatig de kerken, zodat de Voerendalers hun kinderen in andere Spaanse (katholieke) dorpen (zoals Wijnandrade) of mogelijk in Gulicks gebied (Aken) lieten dopen.

De plaatsen Senden in Duitsland

Bekende Senden's

  • Ger Senden (voormalig voetballer van Roda JC, ook wel Mr. Roda genoemd)
  • Boudewijn Zenden (voetballer bij PSV, Chelsea, Barcelona en Olympique Marseille)
  • Pierre Zenden (vader van Boudewijn, sportcommentator, sportschoolhouder te Maastricht).
  • John Senden uit Australie, thans een bekend professioneel golf-speler
  • Gustav von Senden-Bibran (1847-1909) was een officier in de Keizerlijke Duitse Marine. zie Wikipedia

Diversen

Daarnaast is Senden ook een Japans woord dat zowel 'flashing lightning' betekent als propaganda/publiciteit.
Er is zelfs een Japans oorlogsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog met de naam Senden, de Mitsubishi J4M1 Senden, waarbij de term 'Flashing Lightning' wordt gebruikt. De codenaam van dit vliegtuig gebruikt door de geallieerden was trouwens "Luke". Het gaat hierbij om een experimenteel vliegtuig dat waarschijnlijk nooit deelgenomen heeft aan gevechten.

Van een Turkse collega hoorde ik ook dat Senden of 'sen den' in het Turks zoiets betekent als 'voor jou' .

Senden komt als plaatsnaam ook veel voor op Java, Indonesie :
  • Senden (Peterongan) in Jombang, Oost-Java. zie Wikipedia
  • Senden (Ngawen) in Klaten, Midden-Java. zie Wikipedia
  • Senden (Selo) in Boyolali, Midden-Java. zie Wikipedia
  • Senden (Mungkid) in Magelang, Midden-Java. zie Wikipedia
  • Senden (Kampak) in Trenggalek, Oost-Java. zie Wikipedia